
ROSES SOLIDÀRIES: Una iniciativa ecològica i solidària
Cada any, el 23 d'abril, Catalunya celebra una de les diades més especials del calendari: Sant Jordi. La tradició de regalar una rosa a les persones estimades és un gest carregat de significat i simbolisme. No obstant això, darrere d’aquest bonic costum, hi ha una realitat que ens convida a reflexionar sobre la sostenibilitat i el consum responsable.
El grup Eco-Missió Lleida ens va proposar fer un canvi positiu en aquesta celebració, per aconseguir-ho ha aglutinat a tots els membres de la Comunitat Jesuïta Missió Lleida. D'aquesta manera s’ha impulsat una iniciativa que busca transformar aquesta tradició en un acte més respectuós amb el medi ambient i amb les persones. El projecte de la Venda de Planter de Roses Solidàries per Sant Jordi 2025 és una proposta que pretén canviar la manera en què pensem i actuem davant la compra de roses per aquesta diada tan especial.
Un plantejament sostenible: Consum responsable
Els números són eloqüents. Cada any, es compren i es venen milions de roses per la diada de Sant Jordi. Tanmateix, poc es parla de l’impacte ambiental i social que aquesta indústria comporta. Una de les primeres preguntes que vam plantejar-nos va ser: com podem garantir que les roses que consumim siguin realment sostenibles? En aquest context, la nostra iniciativa busca fomentar el consum més responsable, que respecti el medi ambient i les persones.
La realitat és que moltes de les roses que arriben a les nostres mans provenen de països llunyans, com Colòmbia (63%), l’Equador (15%), els Països Baixos, Kènia i Etiòpia, on la mà d’obra és més barata i no es requereixen els estrictes requisits mediambientals. A més, la floració d’aquestes roses sovint comporta l’ús de plàstics, teles sintètiques i embalatge d’ús únic que generen una gran quantitat de residus. D’aquesta manera, les roses que comprem en el marc de la festa de Sant Jordi no només tenen una vida efímera, sinó que també carreguen un cost ambiental i social considerable.
Amb aquesta iniciativa, es vol conscienciar sobre aquesta realitat i proposar una alternativa sostenible, basada en la producció local, la cura de la terra i el respecte pel medi ambient. Cada rosa cultivada als horts de Rufea, un espai en col·laboració entre Arrels Sant Ignasi i Antisida, és una petita victòria en la nostra lluita per una casa comuna més sana i més justa.
Ser i fer comunitat: Un projecte compartit
Però aquest projecte no és només una qüestió de sostenibilitat ambiental, sinó també de comunitat. La nostra proposta implica la participació activa de diverses entitats de la Comunitat jesuïta missió Lleida.
A través de tallers i activitats conjuntes, els infants de l’Esplai la Plaça i l’Esplai Sant Ignasi junt amb les persones que acompanyem a Arrels Sant Ignasi, treballen plegades per cultivar i cuidar els rosers. Aquest treball en equip fomenta la cohesió, la solidaritat i el sentiment de comunitat entre les persones que hi participen.
La diada de Sant Jordi 2025 serà l'oportunitat perfecta per veure els fruits d'aquest treball compartit. Les roses, fruit de l’esforç col·lectiu, seran venudes en diferents punts de la ciutat, oferint una opció alternativa i més respectuosa amb el medi ambient a la ciutadania de Lleida. Un petit granet de sorra per fer possible una Diada de Sant Jordi que no només celebri l’amor i la cultura, sinó també la cura del nostre planeta.

Un gest que fa la diferència
Amb aquest projecte es posa en pràctica un dels grans valors de la missió Lleida: la cura de la casa comuna (la natura i el nostre entorn). No es tracta només de plantar roses, sinó de sembrar consciència, de generar un canvi de mentalitat en la manera com consumim, vivim i ens relacionem amb el nostre entorn. I, com diu el refrany, "les petites coses fan grans canvis". Si tothom és part d'aquesta comunitat, podem contribuir a fer realitat un Sant Jordi més sostenible i solidari.
Aquest 2025, quan regalis una rosa, pensa que aquella flor prové de la terra de Lleida, que ha estat cultivada amb dedicació i cura per moltes mans que, juntes, treballen per un món millor.
A més a més, cada rosa serveix per becar colònies i activitats de lleure a infants i adolescents. Aquest Sant Jordi, la teva rosa no només serà un símbol d’amor, respecte i solidaritat, sinó també un gest de responsabilitat i compromís amb el nostre futur compartit. Perquè fer comunitat és fer el camí junts, i cuidar la casa comuna és la nostra tasca de tots els dies.
QUI HO ORGANITZA?
Missió Lleida som les diferents entitats vinculades a la missió de la Companyia de Jesús a Lleida.
Aquestes entitats són:
- Col·legi Claver
- Parròquia Sant Ignasi de Loiola
- Arrels Sant Ignasi
- CVX Xavier
- Santuari Sant Pere Claver de Verdú
- Centres de lleure educatiu (Esplai la Plaça, Esplai Sant Ignasi i Estiu Claver)
- Comunitats religioses de jesuïtes i Filles de Jesús.