
Assemblea SJM 2024 a Tudela: Juntes per a Transformar
Durant els dies 20, 21 i 22 de novembre s'ha celebrat l'Assemblea Anual 2024 de la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants (SJM). La ciutat de Tudela ha estat l'escenari de la trobada, gràcies a l'hospitalitat de l'entitat amfitriona, Centro Padre Lasa. Al voltant de 70 persones de les diferents obres de la xarxa, així com d'altres espais del sector social, han participat en aquesta trobada anual, sota el lema ‘Juntes per a transformar: actualitzem la nostra mirada en Xarxa’.
L'assemblea va començar el dimecres 20 amb una trobada del grup de treball d'Hospitalitat, acompanyat per investigadors de treball social de la Universidad de Deusto, per a continuar aprofundint en el model d'acolliment comunitari. A la tarda es va anar fent l'acolliment als i les assistents i després del sopar es va tancar el dia amb una vetllada lúdica de benvinguda en la seu del Centro Padre Lasa.
El dijous 21 la trobada va tenir lloc en el Colegio San Francisco Javier de la Compañía de Jesús en Tudela. En la sala d'actes va començar el matí amb una oració a càrrec de l'equip de Pueblos Unidos (Fundación San Juan del Castillo) de Madrid. A continuació, Mª Carmen de la Fuente, coordinadora de SJM, i Luis Arancibia, delegat del sector social, van donar la benvinguda institucional amb una mirada pròxima a la xarxa cada vegada més àmplia i més articulada amb la resta del sector social. Jaime Pons, coordinador tècnic de SJM, va ressaltar les principals xifres de la labor en la xarxa d'acompanyar, servir i defensar a les persones migrants, així com de les principals fites dels últims mesos i desafiaments per als pròxims anys.
Després del descans, els diferents grups de treball de la xarxa -Hospitalitat, CIE, Dona i Diàleg Interreligiós- van presentar les seves principals línies d'acció i reptes. A continuació, les participants es van dividir en grups per a aprofundir en la labor d'aquests grups, al qual es va afegir un espai per a aprendre sobre l'acompanyament en situacions d'emergència humanitària, com el que està realitzant SJM València amb les persones afectades per la DANA. A la tarda, Gabriela i Paula, psicòlogues del Centro SIRA, van acostar a l'assemblea la perspectiva psicosocial en l'acompanyament. Per a tancar la jornada, novament grups petits van poder estar en tallers amb el títol d'‘Actualitzar la Mirada’. Algunes de les entitats van compartir avanços, reptes, bones pràctiques sobre diferents temes: grups locals d'acolliment; acompanyament i cura dels equips; nous perfils en el primer acolliment; acompanyament de voluntariat; i accés a habitatge.
L'última jornada del divendres 22 va tenir lloc en el Centro Padre Lasa de Tudela. Les participants van visitar la seu, coneixent en profunditat els diferents programes i projectes que l'entitat duu a terme a la ciutat i en altres llocs, com Pamplona. Després de la visita al barri de Lorda per a conèixer el llegat del Padre Lasa, realitzada per persones participants en projectes de l'entitat, i la dinàmica de calor i cafè, vam clausurar l'assemblea amb una acció conjunta, recollint les paraules que ens han inspirat en aquests dies, més unides per a aconseguir la transformació social i un futur digne per a les persones que migren al nostre país.
SJM és la xarxa d'organitzacions del Sector Social de la Companyia de Jesús, que treballen en l'àmbit de les migracions, que són: Centros Pueblos Unidos i Padre Rubio de la Fundación San Juan del Castillo (Madrid), Fundación Migra Studium (Barcelona), Asociación Claver-SJM (Sevilla), Fundación Ellacuría (Bilbao), SJM Valencia, Red Íncola (Valladolid), Atalaya Intercultural (Burgos), Centro Padre Lasa (Tudela), Asociación LoiolaEtxea (Donostia), Fundació Arrels Sant Ignasi (Lleida). A més, la xarxa SJM compta amb delegacions a Almeria, Saragossa i Badajoz.