Imatge o vídeo destacat
Campanya PSLL 2024

Unes 150 persones surten al carrer per reivindicar els drets de les persones en situació de sense llar

Les entitats socials de Lleida denuncien les barreres que impedeixen una vida digna i fan una crida a l'acció col·lectiva

Aquest dijous 24 d’octubre, diverses entitats socials de Lleida s'han unit per participar en la Campanya de les Persones en Situació de Sense Llar 2024, en el marc d'una acció estatal. Càritas Diocesana de Lleida, Arrels Sant Ignasi, la Fundació Jericó, la Fundació Entre Tots i per al Bé de Tothom (Llars del Seminari) i Sant Joan de Déu Terres de Lleida han estat algunes de les entitats que han col·laborat en l’organització de la jornada reivindicativa, que s'ha dut terme a les 12h a la Plaça Paeria.

Enguany, el lema de la campanya és "El camí de Santiago. És llarg i està ple d'obstacles", i fa referència a les dificultats que les persones en situació de sense llar han d’afrontar per reconstruir les seves vides. El camí no només és un símbol del trajecte físic, sinó també dels obstacles legals, socials i emocionals que impedeixen accedir a drets bàsics com l’habitatge, el treball o la salut.

Durant l'acte, s'ha fet èmfasi en la necessitat d'un suport constant i afectiu, per tal d'acompanyar aquestes persones en el seu camí cap a la construcció d’una millor vida. Les entitats han destacat la urgència d'incrementar els recursos disponibles, així com la importància de crear una xarxa d'acompanyament i suport que els ofereixi estabilitat en un procés que sovint és llarg i complicat.

Arrels Sant Ignasi ha recordat que el sensellarisme continua creixent a la ciutat de Lleida. L'entitat ha arribat a acollir 1.658 persones directament amb el què portem d’any, d’aquestes 1.185 es troben situació de sense llar i 204 es troben sense sostre, el 2023 eren 150. Aquesta realitat posa de manifest la necessitat imperiosa de que l’administració garanteixi el dret a l'empadronament, l'acceleració a l'accés a l'habitatge i el reforç dels recursos de salut. Al món empresarial que obri oportunitats laborals i a la ciutadania en general a combatre els discursos d'odi i d'aporofòbia i a la vegada, practiquin el bon veïnatge i se sumin a la cultura de l'hospitalitat.


L’habitatge: una problemàtica global

En el marc de la campanya, s'ha posat en relleu la crisi de l'habitatge, un fenòmen que incrementa la vulnerabilitat de moltes persones i agreuja el risc de caure en el sensellarisme. La manca d'habitatge assequible, juntament amb l'especulació immobiliària i l'augment dels preus del lloguer, està expulsant moltes famílies dels seus barris i deixant-les sense opcions. Segons les entitats participants, aquesta realitat s'ha de tractar com una qüestió prioritària en l'agenda política local i estatal, amb la implementació de mesures efectives que garanteixin l'accés a un habitatge digne per a tothom. Les entitats també reclamen una major inversió pública en habitatge social i polítiques de prevenció que impedeixin que les persones acabin al carrer així com, més recursos d’habitatge per a què les persones també en puguin sortir i tinguin la seva casa.

Una crida a la responsabilitat col·lectiva

També s’ha aprofitat per recordar que el sensellarisme és un problema que afecta tota la societat, i que la seva eradicació requereix la implicació de tothom, des dels ciutadans fins a les institucions. Sota el lema "El camí és llarg i està ple d'obstacles", s'ha llançat una crida a trencar els estigmes associats al sensellarisme i a oferir noves oportunitats per a aquells que es troben en situació de carrer.