Imatge o vídeo destacat
Trobada Sector Social

Trobada de les entitats del sector social en l'inici del curs

Vocació, espiritualitat i cura. Són les tres paraules que han ressonat en la trobada d’inici de curs del sector social de la Companyia de Jesús a Catalunya. Tres paraules que el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal ha volgut assenyalar com a elements fonamentals en la missió d’aquestes organitzacions socials i sobre les que ha convidat a reflexionar als participants.  

La trobada ha aplegat aquest divendres 14 de setembre als equips directius i les persones que treballen a les entitats socials dels Jesuïtes a Catalunya, que acompanyen a persones que es troben en situació d’exclusió social i promouen un canvi social.  

En un món amb terribles desigualtats, l’auge de la polarització, greus conflictes armats... “la injustícia ens vol arrabassar la humanitat”, ha dit el delegat dels Jesuïtes a Catalunya. En aquest context, en la seva intervenció, ha volgut posar l’accent en les alternatives humanitzadores i creatives que representen les nostres entitats i en aquells aspectes que les sostenen, tot interpel·lant als assistents a reflexionar sobre cadascun d’aquests elements: la vocació, el sentit del que fem; l’espiritualitat, que té a veure amb la profunditat, amb la vida i la manera de viure-la; i les cures, reivindicant la interdependència.  

I tot això, deia, només ho podem fer juntes. Reivindicant un llegat i l’arrelament a un territori, ha convidat a les entitats i les persones que en formen part a reflexionar sobre com podem anar més juntes.  

Justament aquesta activitat d’inici de curs ha estat un bon moment per a retrobar-se després de les vacances, posar en comú inquietuds compartides i reprendre activitats conjuntes. La periodista Maria Cusó, com a mestre de cerimònies, ha anat donant veu a diverses persones en una trobada molt coral, que obria en Xavi Loza, coordinador del sector social a Catalunya. La Míriam Ibáñez, de la Fundació Salut Alta, ha presentat la comissió de comunicació; la Maria Coll, de Migra Studium, ha explicat com s’està treballant conjuntament amb les escoles de Jesuïtes Educació; en Pau Cuadern ha parlat de les propostes de reflexió i formació de Cristianisme i Justícia que poden interessar a les entitats socials; i la Cèlia Martínez, ha intervingut per explicar la seva tasca en la captació de fons.

Accions i projectes per respondre a reptes que han aparegut també al diàleg que han protagonitzat Mireia Serra d’Entrecultures, Judit Caminal, del Centre Sant Jaume, i Sandra Domènech d’Arrels Sant Ignasi. Han parlat des de les tres àrees del sector: la cooperació, la xarxa Mimbre i el Servei Jesuïta a Migrants. La captació i fidelització del voluntariat jove és una de les qüestions que preocupa a les entitats. També poder fer incidència per protegir els drets de les persones més vulnerables i impulsar un canvi social.  

En començar el curs també s’ha volgut posar de relleu la importància de la formació per a les persones que treballen en l’àmbit social. La Marta Escaño i la Mari Ángeles Alonso, de la Fundació La Vinya, han explicat la seva experiència, la importància dels aprenentatges rebuts, l’impacte de la formació, que ajuda a mantenir-se vinculat a la missió i a fer vincles amb altres entitats i persones. Esdevé, deien, un espai terapèutic per a agafar forces per afrontar el dia a dia.  

La trobada ha comptat amb l’assistència del delegat del sector social de la Companyia de Jesús a Espanya, Luis Arancibia, que ha adreçat també unes paraules d’agraïment per la tasca que realitzen les entitats i el compromís dels equips, i una invitació a imaginar-se juntes per respondre a tots els reptes afronten les organitzacions socials.