MEMÒRIA 2023
Presentem la Memòria d’Arrels Sant Ignasi 2023 a l’edifici Polivalent 1 del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. Ho fem emmarcats per l’exposició de la Núria Rosselló i l’Alfons de Castro titulada “Som tres: la lluna, jo i l’ombra que em segueix”. Una exposició que recull una trentena de retrats fets amb càmera analògica i revelat tradicional. Uns retrats amb blanc i negre que juguen amb la mirada enfocada i un fons perdut i que volen posar rostre i humanitat a l’activitat que acompanyem. És per això que presentar la memòria davant d’aquesta exposició ens ajuda a posar rostre concret a les xifres i demandes que presentem.
Alguns fets rellevants d’aquest 2023 son:
La celebració dels 10 anys de Rakenaà, l’escoleta de llengua per a persones nouvingudes. Celebrem aquest fet que mostra un dels rostres més amables de la nostra societat que vol acollir i donar eines perquè les persones migrades trobin arrelament.
També és l’any que hem aportat la nostra visió com a territori en el treball d’elaboració de la proposta de llei per erradicar el sensellarisme a Catalunya.
I l’any que hem pogut ampliar l’horari del Centre Obert i fer d’aquest lloc un refugi climàtic als migdies i caps de setmana per pal·liar les temperatures extremes tant de l’estiu com de l’hivern.
Xifres i tendències:
Malauradament augmentem les xifres d’atenció a les persones i observem un increment d’un 4 % en el nombre persones beneficiàries de la nostra activitat respecte l’any anterior.
Acabem el 2023 amb 2.522 persones ateses directament. En situació de sense llar, hem acollit 1.288 persones (1.071 el 2022), d’aquestes 160 en situació de sense sostre, i el 2022 eren 142. Per tant, creixent.
El perfil de persona que s’apropa es cada cop més divers i en dificulta explicar causes concretes.
Destaquem l’augment del sensellarisme femení, ateses a Arrels Sant Ignasi són 65, deu més que l’any anterior. Les dones són el reflex moltes vegades d’un sensellarisme més invisible i doblement estigmatitzat.
Algunes demandes:
Continuem demanant una mobilització constant a favor de les persones i la defensa dels seus drets.
L’augment de l’acollida i l’acompanyament de les persones fa que alguns dels espais actuals quedin petits.
Les nostres xifres es poden perdre en un no res sinó fem un estudi rigorós de la situació del sensellarisme a nivell de ciutat i país.
Ens manquen encara molts recursos econòmics, tant públics com privats, per fer front a la tasca cada vegada més gran de l’acompanyament de les persones. I encara moltes vegades els ajuts que rebem són destinats com a pedaços que estan lluny de pal·liar els problemes de fons.
Demanem també més coordinació en l’àmbit social, i en el cas de Lleida demanem una taula del sensellarisme de la ciutat, que ens permeti a l’administració i les entitats treballar de forma més coordinada.
I per últim, estan en marc de les eleccions, demanem un volt en positiu i evitar qualsevol vot que vagi en contra dels drets de les persones.
Agraïments:
La memòria recull també l’agraïment a tantes persones i entitats que fan que sigui possible el nostre treball diària per acollir, acompanyar, defensar els drets de les persones i anar transformant la nostra societat. Arrels Sant Ignasi ens agrada dir que som una comunitat humana i que una baula important d’aquesta comunitat en son els voluntaris i donants.
Volem recollir també l’agraïment a la Universitat de Lleida, al departament de Cooperació i Solidaritat. I a la vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació, Núria Camps Mirabet per poder fer aquest petit acte de recull de la nostra activitat així, de forma bastant immediata.
També als artistes de l’exposició, Núria Rosselló i l’Alfonso de Castro i als diferents mitjans de comunicació que s’han fet ressò perquè la notícia arribi a més persones.
I finalment volem agrair-vos a tots vosaltres que rebreu la memòria, perquè sabem que d’alguna manera o altra també sou part d’aquesta història i de la voluntat que a Lleida, i arreu, tothom pugui tenir el caliu d’una llar. Gràcies per ser-hi!