La Coordinadora d'ONGD i aMS, Arrels, Càritas i Fruita amb Justícia Social han anunciat la publicació de la relatoria de la jornada "Dret a l'habitatge i models d'acollida en el treball agrari", celebrada a principis de curs.
En el context d’una nova campanya de la fruita, on la manca d’allotjament per a les persones que venen a treballar-hi continua sent una de les principals preocupacions, les diferents entitats socials hem publicat les conclusions de la Jornada “Dret a l’habitatge i models d’acollida en el treball agrari”. Aquest document recull l’anàlisi, les opinions i les conclusions de la jornada, en la qual van participar experts i representants socials, institucionals, empresarials i sindicals.
Durant la jornada, el president d’Arrels-Sant Ignasi, Roger Torres, va subratllar la importància de no veure l’acollida de les persones migrants en territoris agraris com una simple qüestió assistencialista, sinó com un problema més ampli relacionat amb el model laboral, la llei d’estrangeria i el racisme. Torres va fer una crida a augmentar la sensibilitat i l’empatia envers els altres. Maria José Rosell, secretària general de Càritas Diocesana de Lleida, va destacar la necessitat de reflexionar sobre la situació actual i va assenyalar que encara queda camí per recórrer. Adrián Zarco, de Fruita amb Justícia Social, va subratllar la importància de dignificar i acollir les persones migrants com a primer pas cap a una solució més àmplia.
Posteriorment, Maria Santos Sastre, tècnica de Càritas Española, va destacar l’augment del nombre de persones migrants, incloent-hi un creixent nombre de menors no acompanyats, i va assenyalar l’increment de la percepció negativa i les actituds racistes i discriminatòries cap a aquests col·lectius. Va remarcar la necessitat d’una resposta global i coordinada entre tots els agents implicats.
Özgür Güneş Öztürk va exposar la problemàtica de la racialització del treball agrari i va destacar la responsabilitat compartida envers les situacions que es produeixen tant en aquest context com en altres parts del món. A més, Güneş va assenyalar que les polítiques agràries, des de la Unió Europea fins a les autonòmiques, afavoreixen les grans empreses i perjudiquen els pagesos, el territori i el país en general. També va posar de manifest la relació entre aquesta problemàtica i la despoblació rural.
La jornada va incloure una taula rodona amb la participació de Neus Martí, de l’empresa Rio Cinca, Seydou Diop, activista d’ASNUCI, i Miquel Pinyol, pagès de la Terra Alta. Seydou Diop, va lamentar la inacció de les administracions en aquesta qüestió i va destacar l’acció de la seva organització per oferir allotjament dignificant a un grup de persones a través d’un alberg finançat amb micromecenatge. Diop va expressar la seva motivació per lluitar contra el racisme, afirmant que tots tenim una responsabilitat en la situació actual.
La jornada va concloure amb la participació de diversos càrrecs institucionals del territori: Joaquim Porcar Coderch, cap del Servei de Coordinació Territorial a Lleida del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Jordi Verdú Paijà, diputat provincial i alcalde de Corbins, Mariama Sall, regidora de Persones, comunitat i agenda 2030 de l’Ajuntament de Lleida, i Jaume Pedrós, responsable nacional de temporers i conveni del camp de la Unió de Pagesos (UP).
La relatoria completa de la jornada està disponible aquí i en la pàgina web de les entitats organitzadores, on es pot trobar un resum més detallat dels temes tractats i les propostes presentades pels ponents.