Imatge o vídeo destacat
Parlament de Catalunya

Assistim al Parlament de Catalunya per donar suport a la proposta de llei sobre el sensellarisme

  • El 21 de març vam assistir al Parlament de Catalunya per comparèixer sobre la Proposta de Llei de mesures transitòries i urgents per fer front i erradicar el sensellarisme (tram.202 -00029/13).
  • La proposta pretén garantir el dret de les persones que viuen al carrer a disposar d’un espai residencial digne. A més a més de regular les actuacions i els serveis que les administracions públiques haurien de desenvolupar per garantir els drets de les persones sense llar.

 

Diferents entitats d’arreu del territori van ser convocades el dimarts 21 de març per tal que expressessin les seves valoracions sobre la Proposta de Llei de mesures transitòries i urgents per fer front i erradicar el sensellarisme (tram.202 -00029/13). A banda de la Fundació Arrels (Barcelona) i Arrels Sant Ignasi (Lleida) també hi van comparèixer membres  del Centre d’Acollida i Serveis Socials, La Sopa (Girona) i de la Fundació Bonanit (Tarragona).

La proposta es va presentar al Parlament de Catalunya per primer cop el 25 de gener del 2021 per part d’Assís Centre d’Acollida, Arrels Fundació, Càritas Catalunya, la Comunitat de Sant’Egidio i Sant Joan de Déu Serveis Socials. Aquesta va dirigida especialment a donar una resposta a aquelles persones que pateixen una situació de sensellarisme més crònic, més dur, aquell que ens interpel·la per la seva cruesa.

Des d’Arrels Sant Ignasi vam compartir el nostre punt de vista, en aquest cas celebrem per diversos motius la proposta.

En primer lloc, tot i que no és una llei d’habitatge, sí que va encaminada a protegir a les persones en situació de sensellar. Nosaltres creiem que l’habitatge és un dels drets fonamentals, ja que està lligat o és la porta d’accés a la resta de drets humans que garanteixin viure amb plena dignitat. Per això, és necessari habilitar espais de trobada i celebració, donat que el repte és també la inclusió i la convivència, el fer que les persones se sentin pertanyents a la societat.

En segon lloc, malgrat que existeixen lleis que recullen ocasionalment aspectes relacionats amb el sensellarisme, no n’existeix cap que abordi específicament i de manera transversal aquesta qüestió. Es tracta d’una problemàtica greu, ja que la manca d’especificitat en altres lleis i els buits legals existents, justifiquen plenament l’aprovació d’un text legal que reguli de manera integral les tipologies de sensellarisme. El fet que hi hagi persones que no tinguin llar no tan sols corroeix a les que ho pateixen directament sinó que també corroeix moralment tota la societat que el tolera. Per això mateix, és indispensable posar-hi fi, tal com es comenta en el mateix text.

En tercer lloc, també se celebra la proposta, ja que ens permet no estar desemparats i impotents davant la realitat territorial que vivim a Lleida amb aquesta qüestió. En la compareixença es va compartir una radiografia dels recursos habitacions de la nostra ciutat.

Tot i que vam compartir el nostre entusiasme per la proposició d’aquest text legal, també vam comunicar alguns aspectes que hi trobem a faltar o potenciar. D’aquesta manera, es van poder tractar de forma conjunta alguns temes com la sensibilització a la ciutadania en lluita contra l’aporofòbia, la defensa dels drets de les persones sense sostre entre altres. Tot i les nostres observacions, pensem que amb la situació que ens trobem a Lleida sobre els recursos per eliminar el sensellarisme, veiem aquesta proposta amb bons ulls, ja que es tracta d’una mesura per poder avançar i on emparar-nos.