logofinal                       botodonatiublanc1                                pictofaceblanc              pictofaceblanc           pictofaceblanc             pictofaceblanc

Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del vostre navegador, n'accepteu l'ús. Learn more

I understand

L’HOSPITALITAT, L'ASSIGNATURA PENDENT

lleidanoracistes

El setembre anuncia el final de la campanya de la fruita. La caravana mediàtica de l'estiu ha anat marxant, i ho aniran fent, també, la majoria de temporers. La Covid ja no el portaran els negres sinó els joves. El problema de la fruita ja no serà problema fins al maig de l'any que ve.

El camp s'ha convertit en una fàbrica. Els temporers en la part més vulnerable d'aquest sistema productiu. Nosaltres, la majoria dels oients, som consumidors passius.
Estaria bé fer una autoavaluació. Jo puc dir que he suspès. La Fundació Arrels sant Ignasi va néixer fa vint-i-sis anys per pal·liar la gana d'unes persones que venien de fora, a la recerca d'un de lloc de treball i que es veien abocades a dormir al carrer. Doncs bé, vint-i-sis anys després hem tornat a fer el mateix, hem sortit al carrer a donar lots de menjar i entrepans a persones que malviuen en habitacions o al carrer. Vint-i-sis anys i no hem entès que la gent no vol una bossa amb menjar, sinó un lloc digne on viure, un lloc digne de treball.

Les entitats socials ens hem vist ocupades amb el que és urgent sense tenir temps ni recursos per el que és important: preveure, sensibilitzar i incidir.

No cal ser molt clarivident, a hores d'ara, per preveure com estarem al maig de l'any vinent. Doncs bé, aquesta anàlisi fàcil de fer demana d'un lideratge i un pla urgent.
Les entitats hem de continuar sent motor de sensibilització social. De fet les entitats no som res més que persones a favor de causes justes. Cal que aquest potencial humà que som dinamitzi una ciutadania de valors sans, com el de l'hospitalitat. I això no són paraules boniques, sinó accions concretes com lloguers accessibles.

I ens cal incidir, reivindicar polítiques justes a lleis injustes com és la llei d'estrangeria.
Estaria bé que totes les parts implicades, actives o passives, fem autoavaluació i diguem si estem contents o no de la campanya d'enguany. Jo m'ho miro en la clau més humanitària, i us puc dir que no val allò de hem fet el que hem pogut.
Jo no sé vosaltres, però, a mi, m'agradaria que el territori de Lleida, sortís o no sortís l'any vinent als mitjans, fos un lloc on totes les persones, vinguin d'on vinguin, es trobessin ben acollides.

 

Roger Torres i Aguiló,

president de la Fundació Arrels Sant Ignasi

REUNIÓ D'ENTITATS SOCIALS DE LLEIDA

19501679 hombre desesperado que se sienta en un banco con una maleta

Amb el paer en cap, Miquel Pueyo i la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall

El passat dijous 9 de juliol, Càritas Diocesana de Lleida, Adra, Associació Antisida Lleida, Fundació Jericó, Creu Roja de Lleida i la Fundació Arrels Sant Ignasi es van reunir amb el paer en cap, Miquel Pueyo i la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall.

De la reunió va sortir l'acord, per part d'alcaldia, de convocar al setembre a les entitats i assumir el lideratge de la gestió de les futures campanyes de la fruita de l'estiu.

Les entitats, que en repetides ocasions han fet arribar a l'Ajuntament la necessitat d'un canvi de model en la gestió de les campanyes d'estiu agraeixen a l'alcalde la recepció de la demanda a la vegada que reiteren tres punts bàsics:

. Un lideratge per part de l'Ajuntament de Lleida que assumeixi una visió de conjunt. Un lideratge que posi al centre la persona, el territori i la seva gent i que compti amb les entitats socials. Entenem que el lideratge necessita ser assumit des d'una taula que vagi més enllà de la taula que es proposa des de la Regidoria de les Polítiques pels Drets Socials.

. Que es vetlli per una coordinació eficient i el compliment dels acords assumits per part de tots els ens que hi tenen responsabilitat: administració central, administració autonòmica i les administracions provincial, comarcals i locals. Inclouríem també al sector productiu lleidatà.

. Aquesta coordinació hauria d'incloure una campanya que demani la regularització administrativa de la situació de moltes persones que ja viuen amb nosaltres i que estarien disposades a treballar pel bé d'elles mateixes, de la campanya agrària i del territori en general.

A part de compartir aquests punts principals es trasllada la necessitat de coordinar les diferents ajudes que estan aportant les diferents entitats en la campanya dels temporers d'enguany per qüestió de salut i no escatimar en una major inversió en tema d'alimentació i altres recursos.