Imatge o vídeo destacat
Campanya persones sense llar

Campanya Persones Sense Llar 2022

Les entitats socials que treballen amb persones sense llar a Lleida denuncien la falta d’accés als drets i a la desprotecció social que pateixen aquestes persones

Arrels Sant Ignasi, Càritas Diocesana de Lleida, la Fundació Jericó, la Fundació Entre Tots i per al Bé de Tothom (Llars del Seminari), i Sant Joan de Déu Terres de Lleida, commemoren el dia de les Persones Sense Llar donant ressò a un model de prevenció i afrontament del sensellarisme basat en el dret a l’habitatge i en el dret a tenir una comunitat (família, xarxa social propera) on desenvolupar-se com a persona i sortir de l’aïllament social que sovint viuen les persones en situació de sense llar.

Aquest any la Campanya de les Persones Sense Llar fa 30 anys i el lema de la campanya d’aquest any porta el nom de “Fora de cobertura”, i ens convida, tant de forma individual com col·lectiva, a ser una societat acollidora que generi comunitat i vincles afectius on sostenir-nos, a banda de que existeixin unes polítiques públiques que impulsin una protecció social plena, inclusiva i on la persona és el centre i en primer lloc.

La campanya ajuda també al fet que més ciutadans/es coneguin aquesta realitat del sensellarisme i siguin més conscients que al nostre entorn, són moltes persones les que viuen la vulneració dels seus drets.

I per aquest motiu, ens hem reunit més de 200 persones aquest dijous 27 d’octubre a la Plaça Paeria a les 12.00 h per reivindicar que no volem ningú dormint al carrer o sense casa, tot realitzant una performance que ha visibilitat el procés o la situació que viu una persona que es troba al marge dels drets, desvinculada i desprotegida de la societat i d’aquest sistema de protecció que no protegeix. A la vegada, aquesta acció vol ser una acció de denúncia per la manca de coordinació del sensellarisme a la nostra ciutat.

Més concretament i durant aquest any, a Arrels Sant Ignasi hem atès 4.373 beneficiaris fins avui dia, gairebé 400 més que l’any passat, així com hem acollit directament 1.528 persones. D’aquestes, 896 es troben en situació de sense llar i 129 sense sostre (al 2021 eren 81), per tant hem augmentat considerablement i malauradament les persones en situació de carrer.

Rosa Majoral, directora de la Fundació Arrels Sant Ignasi, posa en manifest la manca de Polítiques Públiques d’habitatge social, ja que no hi ha recursos habitacionals o són insuficients (espais de baixa exigència o exigència zero; d’un recurs dignificat pels mesos de més fred i de més calor; recursos per a dones i joves en situació de sense sostre, manca parcs d’habitatges públic de lloguer social i també, d’habitatge social d’emergència,…). Demanem constituir una Taula per erradicar el sensellarisme amb tots els agents implicats aquí a Lleida. I recordem també que no només denunciem la manca d’un sostre sinó també la manca d’una llar, un problema que afecta a moltes persones i famílies també de la nostra ciutat, essent la manca d’habitatge encara una greu dificultat per poder consolidar els processos de recuperació i inclusió de la persona, conjuntament amb la manca de tenir una xarxa afectiva i de suport.

Donem ressò a aquesta situació de sensellarisme, tot commemorant el dia de les Persones Sense Llar i sensibilitzant a la societat que es sumi a crear espais de convivència on tothom tingui un lloc.

A Lleida, ningú sense llar! Amb tu, ho farem possible. No deixis que es quedin a fora.