Al voltant d’una taula

En una de les tertúlies on es parlava sobre la realitat de la pobresa a Lleida, el Sr. Joan Saura deia: “el menjar és alguna cosa més que cobrir unes necessitats bàsiques”. I és cert i aquests dies ho veurem, al voltant de la taula ens reconeixem com a família, amics i amigues. Mengem per alimentar el cos, però mengem plegats per reconèixer-nos, sentir-nos part amb altres, per compartir el quotidià, elevar somnis i celebrar la vida.

Convidar a casa a uns amics ens mobilitza el cor, el cap, les mans i tots els sentits. Durant una estona pensarem en ells, ens donarem mentre anem a comprar els productes, cuinem i parem taula. Compartirem la vida mentre mengem i la conversa es barrejarà amb els sentits del gust i l’olfacte. I la sobretaula farà que un dinar o un sopar formi part d’un tot que ens depassa.

A Arrels Sant Ignasi moltes vegades podríem confondre la nostra activitat com un “cobrir unes necessitats bàsiques”, fer uns serveis per donar un esmorzar, omplir un carretó de la compra o fins i tot, cedir un pis. Però l’experiència ens diu que amb tot això, no n’hi ha prou. Si bé és necessari poder oferir aquestes coses per ajudar a promoure la vida digna per tothom, sabem que el que acaba generant vida és la capacitat per poder arribar a ser algú amb algú altre. Cal que les persones que acompanyem i servim trobin no només una casa, sinó el caliu d’una comunitat i d’una llar.

Una casa és aquell lloc on parar taula, lloc on refugiar-se del fred, però també és aquell espai que obrim lliurement per compartir la vida. Casa és l’espai que busquem per tenir un descans reparador. Aquest lloc que volem tots també el volem per a totes les persones que acompanyem. I per això té sentit tot el que fem i com ho fem. I per fer-ho cal que siguem molts. Molts acompanyant en projectes concrets i d’altres generant espais de comunitat, generant espais de lleure, ofertes de treball, oferint lloguers assequibles… Necessitem ser molts per capgirant aquest sistema i assajar estils de vida que esdevinguin taula compartida.

Que puguem celebrar-ho tots i totes aquest Nadal! I que puguem celebrar-ho acompanyats. I continuem fent tot el que està al nostre abast perquè ningú a Lleida es quedi sense poder-ho celebrar.

                                                                                                                             Roger Torres i Aguiló 

                                                                                                             President d’Arrels Sant Ignasi