A tots els valents i valentes

Símbol del feminisme, de la resistència davant les injustícies s’alça menuda però valenta una nena amb un posat desafinat.  Així és presenta l’escultura en bronze de Kristen Visbal, actualment davant l’edifici de la Borsa de Nova York.  La història de l’escultura té grapa. Per començar va ser instal·lada, de forma clandestina una matinada del 8 de març, dia de la dona, del 2017. Va ser posada just davant d’una altra escultura en bronze de l’autor Arturo Di Modica, un brau fort, en posició d’iniciar una carrera, de tres tones de pes.  El brau havia estat posat també de forma clandestina una matinada del 1989 just davant l’edifici de la borsa.  De seguida va agafar l’afecte dels novaiorquesos, però en poc temps va ser traslladat a una petita illeta de les proximitats de l’edifici financer.  El matí del 8 de març del 2017 el brau, símbol del poder de les finances, se li acabava de capgirar el seu sentit al ser desafiat per una nena petita.  Posteriorment la nena va ser traslladada i ara es planta dreta davant l’edifici que és símbol del capitalisme.


La història explica el mite del petit David contra el gran Goliat del nostre món. La mateixa història de Sant Jordi contra els dracs del poder.  I la imatge de la nena ens agrada per explicar el sentit del sant Jordi d’Arrels Sant Ignasi d’aquest 2022: una petita comunitat que es planta valenta davant les injustícies del nostre present.


Per això fem d’aquesta diada una diada també reivindicativa, que es suma a les lluites de tots els que es volen desafiar el sistema que genera víctimes i exclusió.  El nostre sant Jordi d’enguany es suma al crit de “regularització ja”, plora el noi mort a Lepe al cremar la seva “xabola” i s’alça dret al costat dels altres jornalers que reclamen justícia. El Sant Jordi d’enguany son els nois i noies que arriben a la nostra ciutat i no troben acollida i son totes les persones que treballen per un mon més just.


Bona diada!