Sabeu que són els M.D.L.R?

 

Fa pocs dies ho vaig veure pintat a la porta metàl·lica del centre de reducció de danys. Són les sigles de l’acròstic “mecs de la rue” (nens del carrer) el títol del primer àlbum d’en Morad, un noi del barri de la Florida de l’Hospitalet. Ell mateix s’identifica com “un jove de carrer, amb els seus hàbits, que treballa, que estudia… classe obrera”. Rere la seva música rap s’identifiquen molts joves de barri, perquè les seves lletres parlen del seu univers: dels seus hàbits, les seves nits i les seves esperances. Però per què us explico tot això?

 

Malauradament a Arrels sant Ignasi s’apropen cada vegada més joves de 19, 20, 21 anys que es troben ja en situació de sensellar, vivint ocupant pisos. Massa joves per viure sense un acompanyament, sense possibilitats de formació, de treball, d’habitatge i d’una acollida digna a una societat que els demana un arrelament impossible. El nostre Centre Obert esdevé casa seva, perquè a banda de tenir-hi la dutxa, la bugaderia, l’esmorzar, la perruqueria, ajuts a tràmits administratius… hi troben persones que els escolten, que els hi donen consell. Un espai d’afecte a una vida massa freda. Som la primera porta que mostra una part de la societat que vol acollir. Una porta que necessita altres complicitats: algú que ens ajudi a poder donar formació, casa, treball, calidesa,..

 

Alguns d’aquests estan a la presó, escoltant el Morad i no Oques Grasses, la seva vida no té una melodia feliç. Són joves amb moltes possibilitats, però amb moltes portes tancades.

 

Tenim el repte de saber estar al costat d’aquests M.D.L.R. “mecs de la rue”, saber que són els nostres joves i oferir-los tota la nostra hospitalitat. Hem de continuar esdevenint una comunitat que acull i que es mobilitza per tombar aquesta llei d’estrangeria injusta. Ells tenen veu, tenen música, només cal que escoltem les seves lletres per saber com és la vida d’un M.D.L.R.

 

Roger Torres i Aguiló

President Arrels Sant Ignasi