Campanyes

Comencem curs i amb això, també el llançament de campanyes que ens metrallen cada dia de forma constant i molt cops inadvertida. I és que és precisament això el què són les campanyes, una sèrie d’accions o treballs per aconseguir un fi determinat que s’han utilitzat habitualment en l’àmbit militar i que ara s’han aplicat a altres sectors. 


Vivim immersos en un continuo de campanyes: accions publicitàries i comercials que ens impulsen a un determinat consum, les campanyes electorals i polítiques que sembla que només vulguin recollir vots i no transformar realment la situació cada cop més desigual que vivim a la societat, les campanyes que treballen per erradicar la fam al món, o les que fan visible la homofòbia o la igualtat de les dones, les campanyes que es realitzen cada any per a què no hi hagi persones dormin al carrer… i tantes i tantes d’altres que podríem anomenar. Les campanyes més de caire social i solidàries tenen com a horitzó donar a conèixer aquella situació determinada, massa sovint injusta i poc humana, per poder-la canviar o transformar cap a millor, tot intentant que la ciutadania s’hi sumi. I així, any darrera any, força entitats socials ens trobem fent incís amb una determinada campanya a la ciutadania sense obtenir aparentment un canvi substancial. I llavors, perquè les fem? Què ha de passar per a què hi hagi aquest canvi i transformació social cap a un món millor?


Com diu Stéphane Hessel en el seu llibre Comprometeu-vos (Ed. Destino) hauríem de passar d’estar indignats, a estar compromesos, passar de la insurrecció pacífica al compromís i a l’acció. Hessel ens convida a reaccionar davant d’un repte global, com pot ser eliminar les desigualtats o erradicar la pobresa i la injustícia o tenir cura del medi ambient, responen amb iniciatives locals, tant de forma individual com col·lectivament. No ens podem quedar parats, només resistint, sinó que hem de crear i construir alternatives coherents que donin espai a totes les formes de coexistència de les persones. I això, en un món d’interdependències on vivim, implica que els canvis s’hagin de donar alhora per a ser possibles. Conseqüentment, si s’han de donar a la vegada ens caldrà grans dosis de col·laboració mútua entre tots plegats. Sumem-nos doncs, a aquest compromís actiu i donem a conèixer situacions vulnerables, passant a l’acció solidària ja!

                                                                                                                                                                        Rosa Mª Majoral i Josa

Directora