DESEMBRE 2013 - ARRELS SANT IGNASI

Alinear-se


En gran part, la salut mental consisteix en procurar que cadascú sigui ell mateix, amb la seva personalitat, identitat, idees pròpies, etc. Quan d’alguna manera hom es sotmet, sense pensar o sense voler, a la influència o dominació d’altres persones o col·lectius, aleshores queda diluït, com una figura de sal, en una mena de mar sense nom ni gràcia, i ja no és una persona humana.

Algunes persones,  col·lectius o sistemes es creuen amos i senyors de la majoria, i aprofiten tant com poden per deixar la marca de la seva grapa diabòlica. Fins i tot manipulen el millor de cadascú, el millor dels valors, i el millor de les tradicions, ho embruten tot. Tenen la perversa vocació de decidir allò que convé a la gent, sense preguntar, és clar.

Això li pot passar a aquell partit polític de torn que té la majoria absoluta al parlament, al sistema econòmic imperant en forma de deessa, a les persones dels  diversos centres de poder, al qual no s’acaba de saber mai com hi arriben, etc.

Els de baix, fruit d’aquest desordre dissimulat, els toca d’aguantar la trepitjada dels perversos. Per a tal fi han estat hàbilment adoctrinats i “reeducats” de manera que no s’adonin que viuen esclafats, vet ací el que vol dir això de viure alienats.  Es tracta de viure ben distrets, vull dir ben acontentats a través de les diversions fàcils, sense temps per pensar. Tothom va tant atrafegat que només espera que arribi el cap de setmana per desconnectar, d’això jo també en dic alienar-se.

En el fons de cada tradició o creença hi ha un fons noble  d’autenticitat, de recerca i cultiu d’allò que és més profundament humà. Ara arriben les festes de Nadal i són una oportunitat per al repòs, i per a la connexió, cadascú, amb si mateix, i no precisament per a neutralitzar l’energia creativa i sanament contestatària.

P. Joan Suñol, a la Revista Queraicono-home

ARRELS SANT IGNASI | Avda. de Madrid 7, 2n dreta 25002 Lleida | T. 973 289 000 | info@arrelssantignasi.cat