NOVEMBRE 2013 - ARRELS SANT IGNASI 

Tolerància zero a viure sense llar


En una ciutat com Lleida encara estem parlant de POBRESE EXTREMES. Parlem de 759 persones en situació de sense llar (segons dades de la fundació “ARRELS, Sant Ignasi”) és a dir sense vivenda digna. I això també vol dir  altres carències bàsiques: alimentació, vestit, ... i salut! Ah, i les coses van així: si no hi ha llar tampoc hi ha benestar físic, mental i social. Els que es troben en aquesta situació tenen vint-i-cinc menys d’esperança de vida, ras i curt! I del total de persones sense llar 132 no tenen més racó per a viure que el carrer mateix (buffff!).

A l’hora de respondre a aquesta situació (sobretot en el temps hivernal) encara es parla de “Pla Iglú” i no pas de “Pla d’allotjament” (en tot cas  a l’estiu “la gent ja s’espavila” i això de la intempèrie s’aguanta més). Sigui com sigui sembla que el criteri que es fa servir és el de “recursos cutres per a cutres(?)”, de por a l’ ”efecte crida”, de controls del personal ... De fet a Lleida encara no disposem d’un recurs residencial digne! Els qui ho podrien fer i no ho fan diuen que no troben diners per a finançar-ho, etc.

No, miri, la pobresa extrema hauria de ser ZERO, i punt!   Cal un canvi de cultura, de mentalitat, tots l’hem de fer. És clar encara estem parlant d’una societat moralista i condemnatòria que mesura i regula prestacions de dret (i els mateixos drets!) més en funció del mèrit que de la necessitat objectiva. I sembla que polítics i administracions sovint s’estanquin o vagin a remolc d’estats d’opinió majoritaris, a pesar que aquests, també molt sovint,  tinguin quelcom o molt de pervers. Per tot plegat faig una crida sense embuts: TOLERÀNCIA ZERO A VIURE SENSE LLAR...,  malgrat que, a l’hora de repartir el pastís, això signifiqui menys festetes i menys punyetes.

P. Joan Suñol, a la revista La Queraicono-home

ARRELS SANT IGNASI | Avda. de Madrid 7, 2n dreta 25002 Lleida | T. 973 289 000 | info@arrelssantignasi.cat